fbpx
Image thumbnail

Susam

Čudesno seme

Najveći procenat semena susama čine masti  (oko 50%). Od toga su 41% polinezasićene i 39% mononezasićene masne kiseline. Proteini su prisutni u količini od oko 20%. U proteinima su metionin i cistin veoma zastupljeni.  Seme susama je bogato kalcijumom (nalazi se u spoljašnjem omotaču celog semena), magnezijumom, manganom, bakrom, selenom i cinkom. Vitamini koji su značajnije zastupljeni u semenu susama su tiamin (B1), niacin (B3), B6 i vitamin E. Celo (neoljušteno) seme susama je dobar izvor vlakana.

Iz sastava semena susama proizlaze mnogi funkcionalni benefiti:

  • Odnos različitih nezasićenih masnih kiselina u odnosu na zasićene pomaže metabolizmu masti i smanjenju lošeg LDL holesterola i triglicerida u krvi. Na taj način se smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Susamovo seme sadrži i lignane i fitosterole koji takođe mogu doprineti smanjenju holesterola.
  • Susamovo seme sadrži malo ugljenih hidrata, dobre masne kiseline i kvalitetne proteine. Sve to doprinosi boljoj kontroli šećera u krvi.
  • Magnezijum ima značaja u smanjenju rizika od povišenog krvnog pritiska.
  • Vitamin B6 i bakar učestvuju u izgradnji hemoglobina.
  • Najvažniji antioksidanti u semenu susama su vitamin E i lignin. Smanjuju oksidativni stres koji dovodi do hroničnog zapaljenja niskog stepena.
  • Minerali i vitamini iz susamovog semena mogu doprineti poboljšanju rada imunog sistema.

Svi funkcionalni benefiti u kliničkim studijama bili su vidljivi pri upotrebi 20 do 40 gr semenki dnevno (samog susama ili u mešavini sa semenkama lana i bundeve).

Susam